-
La Federació Allem crea un projecte pilot pioner per poder desplegar suports socials de proximitat per a un grup d’unes quaranta persones en 9 comarques rurals i de muntanya de les terres de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran.
-
Integra Pirineus, entitat sòcia de la Federació, executarà el projecte al territori de l’Alt Urgell amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Àrea Bàsica de Salut de l’Alt Pirineu i Aran.
-
Som Rurals, Som de Muntanya, donarà resposta a les situacions de discriminació que viuen les persones amb discapacitat o trastorn de la salut mental en entorns rurals i de muntanya.
Avui la Federació Allem ha presentat el projecte Som Rurals, Som de Muntanya (SR-SdM) a l’Alt Urgell, de la mà d’Integra Pirineus, una de les set entitats executants del projecte. Aquest pretén treballar des de la innovació, el procés de transformació dels suports socials per a persones amb situació de vulnerabilitat, ja sigui per discapacitat trastorns de la salut mental o altres causes d’exclusió social, que veuen agreujada la seva situació per l’aïllament de viure en territoris rurals o de muntanya.
Durant els últims anys, les entitats d’Allem han detectat un increment de les situacions d’aïllament en persones amb discapacitat de territoris rurals i de muntanya de les comarques de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. Per aquest motiu, el projecte pretén evidenciar la desigualtat i discriminació que provoca viure en aquestes comarques i desplegar un suport social de proximitat per un grup orientatiu d’entre 36 i 40 persones que es troben en aquesta situació.
En l’acte hi han participat persones representants del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Àrea bàsica de salut de l’Alt Pirineu i Aran, la Federació Allem i d’Integra Pirineus. Aquest acte s’engloba entre tot un seguit de presentacions que s’estan duent a terme als diferents territoris on es desenvoluparà el projecte.
Context i objectius de Som Rurals, Som de Muntanya.
El treball de SR-SdM es realitzarà basant-se en experiències desplegades en altres territoris similars, del Pirineu i del Sud de França. També des de les experiències de desplegament de serveis d’atenció domiciliària, suports a la llar, així com de les figures de l’assistència personal i l’assistència legal i utilitzant la metodologia d’Atenció Centrada en la Persona i el Treball Comunitari.
Cada entitat treballarà amb els serveis socials dels Consells Comarcals i de les Àrees Bàsiques de Salut de la comarca o les comarques que gestiona i on desplegarà un servei experimental de suport a unes 40 persones beneficiàries construint conjuntament un marc estable de cooperació.
SR-SdM busca identificar les necessitats específiques dels territoris rurals i de muntanya, serà clau per poder desplegar i apropar suports socials flexibles per a la vida d’aquestes persones. Gràcies a aquesta identificació es pretén revisar la cartera de serveis socials de Catalunya amb l’objectiu de transformar i apropar els serveis socials públics a aquestes comarques. També vol contribuir a la reconstrucció de les xarxes naturals de suport familiars i comunitàries i a facilitar l’accés a les cures, als béns i serveis bàsics, al lleure, la cultura i l’esport.
El projecte es duu a terme gràcies al treball conjunt de les entitats participants, sòcies d’ALLEM que representen i treballen en les següents comarques: Adda (Vall d’Aran i Alta Ribagorça), Alba Jussà (Pallars Jussà i Pallars Sobirà), Associació Alba (Segarra i Noguera), Amisol (El Solsonès), Integra Pirineus (Alt Urgell), L’Olivera (Urgell) i Talma (Garrigues), amb la Universitat de Lleida, els Consells Comarcals i les Àrees Bàsiques de Salut de les comarques corresponents.
Som Rurals, Som de Muntanya té prevista una durada de tres anys (2023 – 2025) i és un projecte finançat pels Fons Europeus Next Generation a través del Ministeri de drets Socials i Agenda 2030 de l’Estat Espanyol i del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya.
Recent Comments