Convertir l’amenaça dels grans incendis forestals en l’oportunitat del desenvolupament rural i la conservació de la natura. 

Un projecte de Bioeconomia Forestal als Pirineus  

La missió del projecte Bio For Piri és impulsar la bioeconomia forestal a través de la gestió dels boscos com a solució a dos dels grans reptes de la zona: els incendis forestals i el repte demogràfic.  

El projecte es va iniciar a principis de 2024 i desplegarà les seves accions fins al desembre de 2025 en dos àmbits geogràfics prepirinencs: Alinyà, a l’Alt Pirineu i Aran (Catalunya); i Aïnsa-Sobrarb, a Osca (Aragó). 

Les accions del projecte se centraran en 3 línies de treball

  1. La prevenció d’incendis forestals i la gestió del bosc 
  2. L’impuls de la bioeconomia forestal  
  3. La transferència de coneixement 

 6 entitats unides per convertir l’amenaça dels incendis forestals en una oportunitat 

 L’amenaça  

L’abandonament i la precarització del sector primari, sumat a l’actual context climàtic, ha elevat el risc de patir un gran incendi forestal als Pirineus. Per la dimensió i l’impacte d’aquest potencial incendi -podria cremar-se en bloc des de Navarra fins a Cap de Creus – podem afirmar que es tracta d’una de les zones més sensibles i vulnerables de la península Ibèrica. 

L’oportunitat 

Des de la Fundació Integra Pirineus, juntament amb cinc entitats més, impulsem el Bio For Piri, un projecte que està desenvolupant una sèrie d’accions per reduir el risc d’un gran incendi forestal als Pirineus i, alhora, convertir aquestes tasques de prevenció i la gestió del bosc en oportunitats de desenvolupament rural i la conservació de la natura a través de la bioeconomia forestal.  

Bio For Piri compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU. 

CARACTERÍSTIQUES DEL PROJECTE

Cronograma 

Febrer 2024 a desembre 2025  

 Àmbits geogràfics 

Dues zones dels Prepirineus:  

  • Alinyà, a l’Alt Pirineu i Aran (Catalunya)  
  • Aïnsa-Sobrarb, a Osca (Aragó)   

Impacte  REGIONAL 

Es definiran plans i criteris d’actuació per a la prevenció de grans incendis forestals aplicables a tota la zona dels Pirineus, escala massís.  

Impacte LOCAL 

Alinyà, Aínsa-Sobrarbe, els seus entorns i habitants, es beneficiaran de l’execució d’accions amb un impacte directe al seu territori que, a banda de reduir el risc d’incendis, suposaran una oportunitat de desenvolupament rural i conservació del seu patrimoni natural.  Cal destacar la formació de persones i generació de llocs de treball, execució de treballs als boscos de la zona i l’aplicació de mesures de conservació de la fauna i la flora, entre d’altres.